Sanoituskilpailumme on ratkennut! Voittaja löytyi Hyvinkäältä

Yleinen

Hyvinvointialueella vähän kaikki semi-kusee, siks täytyis toimii nopee, täytyis toimii nopee!

Otsikko on nosto voittajasanoituksesta lokakuussa 2023 lanseerattuun kilpailuumme, jossa etsimme vanhojen maakuntalaulujen tilalle uusia hyvinvointialuelauluja. Ei liene yllätys, että hyvinvointialuelaulukilpailun voittajasanoituksen takaa löytyy alan asiantuntija.

Voittajasanoittaja Taivi Toikka toimii hyvinvointi- ja osallisuussuunnittelijana hyvinvointipalveluissa, sekä on Hyvinkään vanhusneuvoston jäsen. Hän kertoo osallistuneensa kilpailuun, koska toivoo kappaleensa lisäävän ymmärrystä hyvin hankalasti avautuvaan hyvinvointialuekeskusteluun.

– Ehkä koko maailma ei tälläkään kertaa pelastu, mutta junan kulkusuuntaan voimme vielä vaikuttaa

Taivi kertoo että hänen työajastaan leijonanosa sijoittuu sille tehtäväkentälle, jota hoidetaan yhteistyössä kuntien, hyvinvointialueen sekä kolmannen- ja neljännen sektorin kesken. Työtä on paljon ja kohderyhmä laaja, resurssit niukat ja vastuualueet osin epäselvät.

– Kai voisi sanoa, että koitan huomata ja haalia rannalle pesuveden mukana huuhtoutumaisillaan olevat lapset, nuoret, työikäiset, ikääntyvät ja ikääntyneet – joskus heille löytyy uusi koti, toisinaan valitettavasti ei.

Taivi kertoo myös, että riittämättömyydentunteesta on tullut tuttu matkakaveri, koska tämän uudistuksen mittasuhteet ovat niin valtavat ja kun kohderyhmänä ovat kaikki kunnan asukkaat. ”Aina pitää kuitenkin yrittää toimia oikein, vain siten voin nukkua yöni rauhassa”.

Biisi ei sijoitu Hyvinkäälle tai Keusoteen, vaan on yleisvaltakunnallinen

Taivi, kertoo että on työnsä kautta päässyt seuraamaan uudistuksen synnyttämistä elokuusta 2019 alkaen. Kokonaisuus on herättänyt hänessä paljon ajatuksia ja tunteita, sillä halu ymmärtää yhteiskunnallisia teemoja, päätöksentekoprosesseja sekä näiden syy-seuraus-suhteita on jotain, minkä hän tuntee juurtuneen osaksi persoonaansa.

Vaikka itse kilpailun tavoitteena oli kannustaa sote-järjestöjä luomaan omia tulkintoja omasta hyvinvointialueestaan, edustaa voittajasanoitus selkeästi laajempaa näkökulmaa hyvinvointialuekysymyksiin. Moniosaajat-hankkeen viestintävastavan Antti Pelttarin mukaan tämä päti kaikkiin saapuneisiin sanotuksiin.

– Ehkä alueellinen rajaaminen ei ole tuntunut mielekkäältä osallistujien mielestä.

Toisaalta sanoituksia saatiin yhteensäkin alle 10 kappaletta, joten mitään valtavaa hurmiota hankala aihepiiri ei ihmisissä herättänyt.

Taivi ei ole noviisi sanoittajana tai musiikin tekijänä

Taivi kertoo kirjoittaneensa ensimmäiset runot ja laulun sanat pöytälaatikkoon jo ala-asteella, sittemmin on kuulemma tarvinnut hommata uusia pöytiä ja uusia laatikoita. Erityisesti lauluihin, hän kertoo kirjoittavan usein asioista, joista puhuminen on vaikeaa tai jopa mahdotonta.

– Ehkä siinä syntyy jonkinlainen turvaväli itseni ja muun maailman välille – vaikka kyllä niiden laulujen näyttäminen ja/tai laulaminen muille on joka kerta yhä pelottavaa! Kun kaikki kirjoitettu tulee ihon alta, menee sinne myös saapuva palaute. Epävarmuuttakin minussa siis piisaa, vaikka muille jakaa.

Viime aikoina hän on yrittänyt karista näitä pelkoja aktiivisesti myös perustamalla oman bändin. Toisaalta musiikin lisäksi myös huumori on Taivin mukaan loistava väline keskusteluiden avaamiseen ja hän miettikin jo myös lastenkirjan kirjoittamista työnimellä: ”Pekka eksyy palveluviidakkoon”.

Taivilla on jo sovittuna yhteinen studioaika kappaleen säveltäjän Kari Mäkirannan kanssa muutaman viikon päähän. Jäämme suurella mielenkiinnolla odottamaan minkälainen listahitti on tulossa ja esittääkö hän sitä jo piakkoin keikoilla oman bändinsä kanssa.

#Humak #Kuntoutussaatio #sote #hyte #Keusote #järjestö #yhdistys #sosiaalityö #terveys #Uusimaa #Kantahäme #Moniosaajat

Last modified: 26.3.2024