Blogi: Sanoista tekoihin – Hankemyyrä toteuttamassa hanketta

Yleinen

Myyriä voi luonnehtia Suomen luonnon rattaina, jotka pyörittävät luonnon omaa ekosysteemiä. Lajitovereidensa tavoin hankemyyrä on järjestöjen ekosysteemiä pyörittävä multitalentti, joka varmistaa järjestöjen olemassaolon huomaamalla yhteiskunnassa olevat epäkohdat, asettumalla heikommassa asemassa olevien äänitorveksi ja luomalla heille uusia innovatiivisia toimintamuotoja sekä hankkimalla järjestölle myönteisiä rahoituspäätöksiä.

LÄHTETÄ-napin painamisesta on kulunut useampi kuukausi. Rahoittajan päätöstä odotellaan järjestössä kuumeisesti, kunnes lopulta sähköiseen hakujärjestelmään tipahtaa tieto rahoittajan myönteisestä päätöksestä kehittämishankkeelle. Rahoitusta saadaan kuitenkin suunniteltua vähemmän, joten hankemyyrä työntää kädet saveen ja alkaa muovailla hankekokonaisuutta rahoittajan ehtoihin ja saatuun summaan sopivaksi. Ensimmäisenä hankemyyrä kaivaa esiin hanketta koskevat suunnitelmat. Hän päivittää, tarkentaa, aikatauluttaa ja budjetoi uudelleen. Hankemyyrä kokoaa innokkaan ja täynnä osaamista olevan hanketiimin ympärilleen. Tiimistä löytyy multitalentti-hankemyyrän lisäksi empaattinen ja joustava kohtaaja-rusakko, rohkea ja innovatiivinen viestijä-orava sekä analyyttinen ja huolellinen organisoija-majava. Hankemyyrä täsmentää vastuutaulukkoon jokaisen roolit, tehtävät ja vastuut. Hanketiimi lähtee työskentelemään suunnitelmallisesti, tavoitteellisesti, tehokkaasti ja vaikuttavasti. Myös hankkeen ohjausryhmä nivotaan mukaan tukemaan ja edistämään hanketiimin työskentelyä.

Ensimmäiseksi hankemyyrä kaivaa esiin hankkeen brändikäsikirjan, jonka mukaisesti hän käynnistää hankkeen visuaalisesti raikkaan ja sanomaltaan vaikuttavan viestinnän. Ensin tiedotetaan yhteistyökumppaneita ja sidosryhmiä hankkeen alkamisesta. Seuraavaksi laaditaan hankkeen ensimmäinen tiedote, joka julkaistaan laajasti järjestön eri viestintäkanavilla sekä yhteistyökumppaneiden ja sidosryhmien viestintäkanavilla. Tiedote on kiinnostava ja leviää laajasti. Hankkeen kohderyhmään kuuluvia tavoitetaan ja saadaan kiinnostumaan hankkeen toiminnasta. Myös alueelliset päättäjät kiinnostuvat hankkeen tarjoamasta uudesta ja innovatiivisesta toiminnasta, joka tuo huomattavia säästöjä alueelle sekä edistää osallisuutta, hyvinvointia ja alueen kokonaisturvallisuutta. Hankemyyrä on taitava kaivamaan tunneliverkostoja ja pian metsän koko väki on saanut tiedon uudesta, kiinnostavasta hankkeesta.

Hankemyyrä koordinoi hankkeen toimintaa raudan lujalla otteella ja hanke etenee kohti päämäärää suunnitellun aikataulun mukaisesti. Hankemyyrä käyttää hankkeen kaiken toiminnan pohjana PDCA-sykliä, jonka avulla ratkotaan mahdolliset ongelmat ja kehitetään hankkeen toimintaa. Syklin mukaisesti ensin suunnitellaan (plan), sitten tehdään (do), jonka jälkeen tarkistetaan (check) ja tehdään tarvittaessa korjaukset (act). Korjausten jälkeen palataan alkuun eli suunnitellaan jälleen. Hankemyyrä pyörittääkin hankkeessa päättymätöntä kehittämisen spiraalia, johon kytkeytyy sekä hankkeen kohderyhmälle suunnattu toiminta, kehittämistoiminta, viestintä- ja vaikuttamistoiminta että hankkeen hallinnointi, arviointi ja henkilöstöjohtaminen. Spiraalin avulla hankemyyrä varmistaa myös hankkeen juurtumisen oikeaan ympäristöön sekä osallistaa ja sitouttaa oikeat tahot hankkeen toimintaa. Hankemyyrä osaa vaivatta osoittaa hankkeen merkityksen ja vaikutukset, joten alueen päättäjät ottavat hankkeen annin ilomielin vastaan ja jatkavat toiminnan rahoittamista hankerahoituksen päätyttyä. Hankemyyrällä onkin jo seuraava innovatiivinen visio työn alla, joten hän jatkaa järjestön ekosysteemin pyörittämästä ja lähtee valmistelemaan seuraava rahoitushakemusta.

Miten vaikuttavaa järjestötoimintaa käytännössä tehdään? Tule pohtimaan asiaa kanssamme Moniosaajien seuraavaan työpajaan 18.4.2024 Hyvinkäälle. Lisätiedot ja ilmoittautuminen täällä.

Lisätietoa PDCA-syklistä esimerkiksi täältä.

Kirjoittaja: Annika Harsu, Hankemyyrä, Rahoitus- ja TKI-erityisasiantuntija, Kuntoutussäätiö

Last modified: 8.4.2024